sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Tuumasta toimeen


Näistä lähtökohdista olen aloittanut sukeltamisen osakkeiden ja rahastojen maailmaan. Olen saanut kasaan sen verran, että hätävarojen jälkeen pystyin ostamaan muutamien yhtiöiden osakkeita. Yhtiöiden valinta tuotti kovasti päänvaivaa, lueskelin valtavasti tietoa, erilaisia raportteja, suosituksia, vertailuja ja ohjeita. Naisena myös tunnepuoli vaikutti, halusin yhdeksi yhtiöksi salkussani sellaisen yrityksen, jota ei välttämättä olisi kannattanut ostaa, mutta jonka tunsin muuten. Tiedän, että rahan kanssa pitäisi unohtaa tunteet, mutta olen aloittelija, mahdollisista virheistä voin oppia ja lisäksi yhteen yhtiöön sijoittamani summa ei ole päätähuimaava.

Ilmeisesti olen myöskin jonkin verran riskiottaja, sillä  halusin mukaan myös riskipitoisia osakkeita.
Valitsin osakkeita eri toimialoilta, ja yritin ajatella järkevästi talouslukujen lisäksi, esim. että lääkkeiden käyttö ei tule ainakaan vähentymään, eikä teleliikennekommunikointi. Kiinnitin huomiota myös osinkoihin, vaikkeivät ne tärkeintä olleetkaan.
Voisi ajatella, että salkustani löytyy tuttuja ja suurin osa myös turvallisia osakkeita. Tietysti markkinoilla on aina riski. Mutta esim. suomalaisten suosimaa Elisaa en ostanut, enkä siitä edes haaveile. En kylläkään osaa oikein perustella tätä päätöstä.

Otin aluksi arvo-osuustilin omasta pankistani, se kävi helposti nettipankin kautta. En kuitenkaan ostanut osakkeita sitä kautta, koska löysin toisen, halvemman vaihtoehdon, jossa saa käydä kauppaa ensimmäiset kaksi kuukautta erittäin edullisesti, eikä arvopapereiden säilytys ole maksullista.

Aion säästää aina sopivan summan, ja pikkuhiljaa ostaa lisää osakkeita. Ajallisesti hajauttamalla minimoin osakekurssien heilumisen aiheuttamia menetyksiä – vaikkakin tiedostan, että ostokseni ja omistukseni ovat erittäin pieniä. Osinkokevät lähestyy myös, saa nähdä, saanko muutaman senttisen sieltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti